שיעול כרוני

מהו שיעול כרוני?

מדובר בשיעול הנמשך שבועות ואפילו חודשים. השיעול הזה עלול להופיע בנסיבות שאינן ברורות, כמו באמצע שיחה עם מישהו, או באמצע הלילה, ללא כל סיבה ניכרת. מטרתו של השיעול מבחינה פיזיולוגית לפלוט משהו שחדר לתוך דרכי הנשימה וגירה אותם וחשוב להבחין האם השיעול הוא יבש או שיעול שיש בו ליחה. אם ישנה ליחה, חשוב לשים לב באיזה צבע היא מכיוון שישנה חשיבות לצבע הליחה והריח שלה , ידוע שליחה צהבהבה או ירקרקה עם ריח לא נעים היא ליחה מוגלתית לעיתים הליחה יכולה להיות מלווה בהפרשה דמית ומצב זה ודורש בדיקה מיידית בבית חולים. חשוב לבדוק האם נלוות לשיעול תופעות נוספות כגון חום, ירידה במשקל וחוסר תיאבון או הזעה לילית. כל אלו עלולים להעיד על הימצאה של מחלה אחרת קשבה יותר.

 

שיעול כרוני

כאב בחזה בזמן השיעול יכול להיות סימן למשהו חמור יותר ולכן צריך לשים לב האם ישנן תופעות או סממנים נלווים ולגשת לבדוק אותם. ברוב רובם של המקרים, השיעול הכרוני אינו מסוכן לבריאות המטופל ואינו יכול לגרום נזק למערכת הנשימה או לריאות. יחד עם זאת, השיעול הוא בהחלט גורם מטריד ולא רק טורדני ועלול לפגוע באיכות החיים של המטופל מבחינות רבות. הרבה מהאנשים הסובלים משיעול כרוני טוענים כי זה פוגע בהם בעבודה ובחיי החברה היות והנוכחות של השיעול היא טורדנית ולא נעימה ולא ניתן להפסיק אותו באופן עצמוני.

שיעול כרוני עלול להפריע לסובלים ממנו במהלך הלילה ושעות השינה, ואף להעיר אותם משנתם מה שפוגע באופן ישיר בשעות השינה ואיכות השינה וכתוצאה מכך, גם בתפקוד היומיומי.

לייעוץ וקביעת תורים חייגו לאחת המרפאות הקרובות אליכם:

למה בעצם יש שיעול כרוני? ממה הוא נובע?

שיעול כרוני יכול להיות תוצר של סיבות שונות ומגוונת. הנה פירוט של חלקן :

אלרגיה, נזלת אלרגית, עישון, מחלות ממאירות, מחלות לב, ברונכית, ריפלוקס (עליית מיצי עיכול מהקיבה לוושט) וסיבות נוספות.

מה לגבי שיעול כרוני אצל ילדים?

 דרכי הנשימה אצל ילדים רגישות מאד. כל דבר שחודר אותן, בין אם מדובר בוירוסים או חיידקים ובין אם מדובר בגורמים חיצוניים סביבתיים כמו עשן, אלרגיה, זיהום אוויר, קרדית האבק וכד׳, עלול לגרום לנזלת או שיעול כרוני. אם פעם היו נותנים פתרונות תרופתיים יחסית גנריים לשיעול, כיום מבצעים בדיקות על מנת לדייק את האבחון ובעקבותיו את התרופות הניתנות למטופלים.

מה עושים כשיש שיעול כרוני שאינו פוסק?

הדבר הראשון שכדאי לעשות במקרה של שיעול כרוני הוא ליצור קשר עם רופא המשפחה או רופא אף אוזן גרון. הסיבה לכך היא שלרוב שיעול אינו קשור לריאות אלא לדרכי הנשימה העליונות ותהליכי דלקת שמתפתחים שם. יתכן גם שמקור השיעול הוא בבעיות במערכת העיכול כגון ריפלוקס מה שגם כן גורם לשיעול. אבחון הבעיה בצורה מדויקת יאפשר טיפול מתאים.

כיצד ניתן להקל על השיעול?

ראשית, חשוב לוודא שהשיעול אינו מלווה בסימפטומים נוספים ויש צורך לגשת לטיפול רפואי ואפילו בית חולים. במידה ולא מדובר במצב כזה, ישנן דרכים ברפואה האלטרנטיבית לטפל בשיעול ושניתן לנסותן. למשל:

שאיפת אדים והוספת שמנים אתריים כגון אקליפטוס או מנטה שמסייעים בהוצאת הליחה. אפשר גם לבצע עיסוי לפתיחת דרכי הנשימה , גם זה עם שמנים אתריים.

מתי כדאי לגשת לחדר מיון במצב של שיעול?

לרוב, שיעול הוא רק שיעול ואינו דורש טיפול דחוף ובוודאי לא אשפוז בבית חולים. יחד עם זאת, חשוב לשים לב לתופעות המתלוות לשיעול שעלולות להעיד על בעיה רפואית חמורה יותר. להלן מספר דוגמאות לתופעות מסוג זה:

נשימה מהירה מאד ביחס לרגיל (מעל 20 נשימות בדקה אצל מבוגרים ומעל 40 נשימות בדקה אצל ילדים)

שיעול שיחד אתו מופיע דימום או הקאות  או חום גבוה הנמשך מספר ימים ולא יורד.

לייעוץ וקביעת תור למומחה ריאות חייגו

דילוג לתוכן